Na roládu si připravte 6 vajec, cukr a hladkou mouku.
Těstíčko jsem si připravila z cca půlky vajíčka - vyklepla jsem zvlášť bílek a zvlášť žloutek a od každého jsem půlku nabrala. Přidala jsem lžíci kakaa, dvě lžíce moučkového cukru a tři rovné lžíce hladké mouky. Protože každé vajíčko je jiné a lžíce také, přidávejte suroviny po částech a šlehejte... výsledené těstíčko by mělo mít konzistenci ušlehaného bílku s cukrem, kterým se malují perníčky... ani moc tekuté, ani husté.... prostě tak nějak akorát :-))
Vzniklé těstíčko jsem dala do sáčku a odstřihla růžek.
Na pečicí papír jsem malovala oblíbené krucánky a tečky. Pokud neumíte malovat od ruky, můžete si pod papír dát nějakou předlohu.
Plech s namalovaným vzorem dejte do mrazáku. Na cca 1 hodinu.
Po hodině si připravte těsto na roládu.
Nejdříve ušlehejte bílky (5,5ks) se 120g krupicového cukru do pěny .
Poté zašlehejte do směsi po troškách žloutky (5,5ks).
Nakonec zašlehejte 80g hladké mouky. Hmoty vám z těch 5,5 vajíček vyjde skoro litr.
Vyndejte plech z mrazáku - jen pro úplnost mám velikost 41x32cm.
Nalijte těsto na kakaové krucánky.
Protože mi zbylo v sáčku hnědé těsto, bylo mi ho líto vyhodit a tak jsem ho nastříkala ještě na povrch.
Troubu předehřejte na 180st. Pečte 7-10 minut klasicky (pokud můžete bez horkovzduchu).
Upečenou roládu nechte vychladnout tak jak leží... nezamotávejte.
Jako náplň používám nejčastěji šlehačku a ovoce. Jenže tentokrát jsem zapoměla koupit ztužovač šlehačky a tak jsem zkusila šlehačku vyšlehat s desertem Creme Ole. Do šlehačky jsem přidala 100ml mléka, přidala prášek Creme Ole kokosový a vyšlehala.
Vznikl krásný hustý krém.
Roládu jsem lehce potřela marmeládou.
Potřela šlehačkovým krémem a posázela čtvrtkami jahod.
A teď teprve přišlo to překvapení. Stáhla jsem opratrně peč.papír a tahle nádera na mne vykoukla... opatrně jsem roládu zabalila.
Dekor vypadá moc krásně... byla jsem nadšená a hned jsem vymýšlela co příště .... použít šablonu... vícebarený motiv.. atd atd :-))
Nevím, zda se mi to podařilo dobře nafotit, ale povrch rolády je takový sametový a vzor lehounce vystupuje.... Prostě hodně parády za málo vynaložené práce :-))
A nejenže krásně vypadá, ale i výborně chutná...
A ještě si můžete všimnout, jak hezky vypadají i proužky, které byly na povrchu těsta... udělaly takové tečkování u vnitřní strany rolády.
zdroj :http://www.brydova.cz/recepty/moucniky/854-malovana-rolada